O DRUĹ TVU
  ZGODOVINA
  AKTUALNO
  PROGRAM
  PRISPEVKI ÄŚLANOV
  AKTIVNOSTI
  PARTNERJI
   

 


Za ogled PDF dokumentov potrebujete Adobe Reader, ki si ga lahko naloĹľite s klikom na zgornjo ikono.

  Domov  
Slovenska gospodarska zveza (SGZ) – bilanca za leto 2005

Delovanje SGZ temelji v glavnem na treh stebrih: prvi steber vključuje vsestransko krepitev gospodarstva slovenske manjšine ter gospodarstva na južnem Koroškem; drugi steber vključuje svetovanje raznim manjšinskim strukturam na področju evropskih projektov; tretji steber pa služi krepitvi čezmejnega gospodarskega sodelovanje med Avstrijo in Slovenijo. V letu 2005 se je okrepila dejavnost SGZ na vseh treh področjih.

Tako je SGZ v letu 2005 uspešno zaključila skupaj z dvojezično trgovsko akademijo v Celovcu ter šolo za gospodarske poklice v Št. Jakobu Interreg-projekt »Korespondenčne vsebine«, ki je bil namenjen izdelavi večjezičnih gospodarskih učbenikov za srednje šole. Poleg tega je SGZ prirejala razne prireditve, ki so bile namenjene krepitvi južnokoroškega gospodarstva. Med drugim o aktualnih davčnih novosti ter pravi niz delavnic in ekskurzij na tematiko turističnih tematskih poti na južnem Koroškem. Tudi ta projekt, ki je služil trženju in razvoju domačega turizma, je bil podprt s strani EU.

Na področju drugega stebra je SGZ pomagala raznim manjšinskim ustanovam priti do evropskega denarja. Tako je pomagala pripraviti Interreg IIIA-projekt Jagd-lov, ki ga je vložilo združenje lovcev slovenske manjšine. Skupna vrednost tega projekta znaša € 93.000,-. Prav tako iz programa Interreg je SGZ pripravila projekte za občino Dobrla vas, ki se povezuje z mestom Ptuj ter za kmete iz občine Sele, ki se povezujejo s Škofjo Loko. Poleg tega je SGZ s posredovanjem vzpostavila celo vrsto projektnih partnerstev, ki so bili na osnovi raznih aktualnih razpisov v Sloveniji v letu 2005 še posebej številni.

Na področju čezmejnega sodelovanja pa je si je SGZ pridobila posebno kompetenco na področju čezmejnih storitev, ki šteje med pravno najbolj zapletena vprašanja po vstopu Slovenije v EU. Tu je SGZ svetovala in pomagala številnim podjetjem, ki so čezmejno ponujali storitve in sicer tako v smeri Slovenija – Avstrija kakor tudi v smeri Avstrija – Slovenija.

NAZAJ

© 2005, Društvo slovensko-avstrijskega prijateljstva
Izvedba: Spletni-streznik.com