O DRUĹ TVU
  ZGODOVINA
  AKTUALNO
  PROGRAM
  PRISPEVKI ÄŚLANOV
  AKTIVNOSTI
  PARTNERJI
   

 


Za ogled PDF dokumentov potrebujete Adobe Reader, ki si ga lahko naloĹľite s klikom na zgornjo ikono.

  Domov  

SLOVENSKO – AVSTRIJSKA GLASBENA NAVEZA
(ali SLOVENSKO – AVSTRIJSKO GLASBENO PRIJATELJSTVO)

Srečanje dveh pevskih sestavov – ženskega kvarteta Vita iz Slovenije in moškega kvarteta scnittpunktvokal iz Avstrije - za božič pred dvema letoma je bogato obrodilo.

Na povabilo dunajske založbe Gramola sta zasedbi lani (2004) posneli zgoščenko slovenskih in avstrijskih božičnih napevov, ki je požela odlične mednarodne kritike.

'Skrbnost v fraziranju daje čisti užitek. Kakovost intonacije in harmonija vibrata nista nič manj kot izjemna… Vsaka posamezna beseda zveni, kot bi jo pel en sam glas, zakroženo in blagoglasno, čisto in svobodno',
je zapisal Jonathan Minkoff, predsednik CASA (Contemporary a Cappella Society of America)

'Das Kärntner Quartett „schnittpunktvokal“ und das slowenische Damenquartett VITA wechseln einander ab; ein wertvolles, bodenständiges Repertoire wird von beiden Gruppen mit perfekter Intonation, ehrlicher Frömmigkeit und spürbarer Anteilnahme vorgetragen'.
(Karl Löbl, Kurier)

‘Whether masculine or feminine, this is quietly beautiful music that recalls a grandeur and warmth /…/ Weihnacht in Osterreich - A Cappella is a superb holiday offering. This is music of rare invention and awe. For those of us who are tired of the same old holiday fare, a disc like this is like a drink of warm brandy on Christmas Eve. Seek out this hard-to-find disc and you will never be disappointed’.
(Michael C. Bailey, All About Jazz magazine)

Odpirale so se nove možnosti čezmejnega sodelovanja. Tako sta kvarteta na povabilo dr. Schleea avgusta letos v okviru največjega in najpomembnejšega festivala klasične glasbe v Avstriji Carinthischer Sommer pred nabito polno dvorano izpeljali večer ljudskih pesmi z naslovom Brezmejno in navihano [Grenzenlos und Liederlich].

Namen festivalskega nastopa je bil javnosti predstaviti nekatere zaklade ljudske glasbe Slovenije in Avstrijske Koroške. Pesmi so na mnogih koncertih našle mesto v srcih mnogih navdušenih poslušalcev, festivalski program pa tudi na novi zgoščenki A Cappella Pleasures, ki je letos oktobra izšla pri vodilni nemški založbi klasične glasbe cpo.

Pravijo, da gre za brezkompromisno kvaliteto v zvoku sestava, izbiri literature (obsežna knjižica z besedili in komentarji v nemščini, slovenščini, angleščini in francoščini), snemalni tehniki (SuperAudio CD) in distribucijski hiši (cpo, vodilna nemška založba klasične glasbe z odlično mednarodno distribucijo). S tem so posnetki biserov iz skrinje avtentičnih ljudskih pesmi Slovenije in Avstrijske Koroške tudi mednarodno umeščena vizitka vokalne kulture obeh dežel.

Leto 2006 bodo zaznamovale priprave na še en pomemben festivalski nastop. Septembra bosta zasedbi na povabilo vodstva festivala Niedersächsische Musiktage z večimi koncerti nastopili v Hannovru v Nemčiji.

Zgoščenki je mogoče naročiti po telefonu: 031 602 097
... in na spletnem naslovu: stanka.cremoznik@guest.arnes.si

Naj vas tudi naša glasba pospremi v blagoslovov poln božični čas ter v leto bogatih in lepih doživetij!

Stanka Čremožnik

NAZAJ

© 2005, Društvo slovensko-avstrijskega prijateljstva
Izvedba: Spletni-streznik.com