O DRUĹ TVU
  ZGODOVINA
  AKTUALNO
  PROGRAM
  PRISPEVKI ÄŚLANOV
  AKTIVNOSTI
  PARTNERJI
   

 


Za ogled PDF dokumentov potrebujete Adobe Reader, ki si ga lahko naloĹľite s klikom na zgornjo ikono.

  Domov  

Enotna lista – bilanca leta 2005

Enotna lista (EL) je zbirna stranka slovenske manjšine in je zastopana z 52 odborniki v 22 južnokoroških občinah. Poleg manjšinskega vprašanja pa sta tudi regionalni razvoj južne Koroške ter čezmejno sodelovanje z Republiko Slovenijo važni vsebinski težišči delovanja EL.

Tudi v letu 2005 je bilo v ospreju političnega dogajanja na Koroškem vprašanje uresničitve razsodbe ustavnega sodišča iz leta 2001 o dvojezični topografiji. Ta debata je bila zaradi letošnje petdesete obletnice Avstrijske državne pogodbe in s tem tudi člena 7 ADP, ki zagotavlja slovenski manjšini dvojezično topografijo še posebej intenzivna. Kljub vsemu pa tudi letos – razen petih dodatnih tabel, ki pa bi morali stati že na osnovi posebne uredbe iz leta 1977 – razsodba ustavnega sodišča še vedno ni bili uresničena. Enotna lista je bila v smislu povečanja pritiska na pristojne oblasti ter v smislu samopomoči slovenske narodne skupnosti pobudnik akcije »vidna domovina«. V okviru te akcije so se v okoli 200 vaseh na privatnih zemljiščih postavili dvojezični krajevni napisi. S tem je bila akcija »vidna domovina« najbolj učinkovit način protesta proti kratenju pravic slovenske manjšine v letu 2005. Poleg tega je EL z raznimi drugimi protesti opozarjala na nerešeno vprašanje dvojezične topografije.

Za Enotno listo pa je bil letos zelo razveseljiv vstop svojega kandidata Vinka Kušeja v Koroško delavsko zbornico. Tako je EL in s tem tudi slovenska manjšina prvič v zgodovini zastopana z neodvisnim človekom v delavski zbornici. Leto 2005 pa je bilo za EL med drugim tudi zato zelo važno, ker je letos novembra praznovala svojo 30 letnico obstoja. Manifestcija, ki je potekala ob tej priložnosti ni samo jasno pokazala moč in važnost zbirne stranke koroških Slovencev ampak tudi življensko voljo slovenske manjšine, ki bo kljub vsemu nasprotovanju in težavah tudi v letu 2006 delala na tem, da se končno uredi tudi v Avstriji manjšinska zaščita kot ga pozna na primer Slovenija za italijansko in madžarsko manjšino.

NAZAJ

© 2005, Društvo slovensko-avstrijskega prijateljstva
Izvedba: Spletni-streznik.com