O DRUŠTVU
  ZGODOVINA
  AKTUALNO
  PROGRAM
  PRISPEVKI ČLANOV
  AKTIVNOSTI
  PARTNERJI
   

 


Za ogled PDF dokumentov potrebujete Adobe Reader, ki si ga lahko naložite s klikom na zgornjo ikono.

  Domov  

Verein "Oesterreichisch - slowenische Freundschaft", GRAZ
( Društvo "Avstrijsko - slovensko prijateljstvo", Gradec)

Po smrti dolgoletne predsednice društva mag. Ivanke Gruber (pokopali smo jo 13.7. 2015 v Gradcu) društvo sedaj vodi gospa Kasilda Bedenk, profesorica na univerzi v Gradcu.

NEKAJ PODATKOV O ZGODOVINI DRUŠTVA:

Društvo, ki že od vsega začetka združuje dvoje aktivnih društev z enakimi cilji (Graško in Mariborsko), ki je tudi naše partnersko društvo, je bilo ustanovljeno 1993 leta s sedežem v Gradcu s predsednico g. Ivanko Gruber, dipl. prevajalko na čelu. V odbor je bilo delegiranih 11 članov, ki so se v letu 2003 razširili na 17 članov, delegiranih tako iz Maribora kot iz Gradca. Društvo je zaradi velike volje do dela in skupnega povezovanja ter druženja, ki jo izkazujejo člani, zelo uspešno.

Na svojih letnih zborovanjih skupaj s člani pripravijo program dejavnosti za tekoče leto. Program je v nekaterih točkah že kar ustaljen in potekajo prireditve enako skozi več let. To je značilno za t.i. elitni ples v novembru, adventni koncert v decembru, in morda še katero prireditev njihovega programa. Sicer pa program bogatijo mesečne prireditve od literarnih branj, tečajev slovenskega jezika, do obiskov različnih kulturnih znamenitosti v Avstriji in v Sloveniji. Vsi projekti sledijo istemu cilju t.j. utrjevanju prijateljstva in povezovanju med obema republikama.

Posebej vzpodbudni in razveseljivi so jezikovni tečaji slovenskega jezika- zadnji poteka prav zdaj (od 25 oktobra 2004 do konca februarja 2005). V preteklem letu je bilo zanimanje za slovenski jezik ob vstopu Slovenije v EU tako veliko, da je bilo potrebno organizirati celo t.i. "Schnell Kurss" - hitre tečaje slovenščine na Inštitutu za slavistiko v Grazu.

Višek zadovoljstva predstavlja vsakoletni elitni ples, ki ga organizirajo skupaj z Mariborskim društvom izmenično enkrat v Mariboru, drugič v Grazu ali okolici.

Iz letošnjega programa bi navedli le nekaj prireditev, ki jih načrtujejo:

  • v februarju - pustna zabava v Sloveniji v gostišču Kozar;
  • v marcu - projekt "Vloga žene v EU" skupaj z Europacentrom v Gradcu;
  • v aprilu - obisk Ljubljane in Krope;
  • v maju - otroci iz Maribora in Gradca bodo skupaj risali v Gradcu;
  • v juniju - likovna razstava in literarno branje v Škofijski gimnaziji v Šentvidu v Ljubljani;
  • ...

Lepo bi bilo, če bi se vsaj nekaterim teh napovedi lahko pridružili in tako dali novega zagona povezavam na področju umetnosti, kulture in gospodarstva, kar bi bil skupen doprinos v bodočnost orientirano "Novo Evropo 21. stoletja".

(povzetek daljšega predstavitvenega prispevka pripravila Majda Fister)

 

© 2005, Društvo slovensko-avstrijskega prijateljstva
Izvedba: Utrdba d.o.o.