O DRUĹ TVU
  ZGODOVINA
  AKTUALNO
  PROGRAM
  PRISPEVKI ÄŚLANOV
  AKTIVNOSTI
  PARTNERJI
   

 


Za ogled PDF dokumentov potrebujete Adobe Reader, ki si ga lahko naloĹľite s klikom na zgornjo ikono.

  Domov  

Slikar Franz Wiegele

Ob razstavi slikarja Franza Wiegeleja je Društvo Avstrijsko slovenskega prijateljstva za Koroško iz Celovca v znak prijateljstva z našim društvom pripravilo za Koroške kulturne dneve v Ljubljani razstavo slikarja Franza Wiegeleja - po rodu Ziljana, po srcu prijatelja vseh Slovencev.

Umetnostni zgodovinar dr. Ivan Sedej ga je označil nekako takole. Risbe, slike in akvareli Franza Wiegeleja, slikarja, ki živi v romantičnem okolju stare Ziljske Bistrice so del njegovega življenja, njegov stik s svetom in način komuniciranja z okoljem. V svojem lastnem umetniškem izrazu je prevladujoča želja, oziroma kar njegova zahteva, da v svojih slikarskih zapisih rešuje pozabe svet koroških slovenskih starožitnosti, svet lirične lepote koroške pokrajine ob Zilji. Njegov opus razkriva krajine in vedute, sam izbira med najbolj slikovitimi pogledi, panoramo, zanimivimi izseki iz narave, značilno arhitekturo in ambienti.

V tem motivnem okviru si je Wiegele zgradil trden likovni sistem. V kompozicijskem pogledu se je navezal na tradicijo mojstrov 19. stoletja. Z nenavadnim navdušenjem se loteva vedut in segmentov krajine, ki so delo človeških rok in bistvena karakteristika okolja v katerem se giblje. Tako nam lahko povsem približa ziljsko pokrajino z njeno značilno ljudsko arhitekturo, ki nas vedno znova preseneča s svojo pristnostjo in dovršenostjo. Njegovemu slikarskemu izrazu niso mar aktualistična dogajanja v sodobni likovni umetnosti in ravno v tem je njegova veličina in prijetnost.

M.F.

NAZAJ

© 2005, Društvo slovensko-avstrijskega prijateljstva
Izvedba: Spletni-streznik.com