O DRUĹ TVU
  ZGODOVINA
  AKTUALNO
  PROGRAM
  PRISPEVKI ÄŚLANOV
  AKTIVNOSTI
  PARTNERJI
   

 


Za ogled PDF dokumentov potrebujete Adobe Reader, ki si ga lahko naloĹľite s klikom na zgornjo ikono.

  Domov  
Poročilo o delu Društva slovensko avstrijskega prijateljstva za leto 2004

Delo društva v preteklem letu se je odvijalo v okviru programa, ki je bil predstavljen in sprejet na občnem zboru DSAP 11 februarja 2004. Društveni člani, predvsem upravni odbor je bil dovolj delaven, vendar kljub temu niso bili realizirani vsi cilji, ki smo si jih zastavili v začetku leta. Je pa bilo vmes vrsta drugih prireditev, v katerih smo bili le soudelženi, ali pa smo jih izvedli sami mimo zastavljenega programa. Poleg vseh organizacijskih dejavnosti, smo največ truda posvečali pridobivanju finančnih sredstev na različnih Ministrstvih, Mestni občini in sponzorjih, saj brez teh sredstev bi ne mogli izvesti niti polovice programskih nalog, kot smo jih načrtovali.

Prireditve v našem društvu so potekale po sledečem vrstnem redu:

 • 11. februarja je bil Občni zbor DSAP v prostorih Svetovnega slovenskega kongresa. Na zboru, ki je bil obenem srečanje partnerskih društev iz Koroške, Štajerske in Ljubljane je bilo lepo število udeležencev. Poročilu o delu in predstavitvi programa za tekoče leto je sledila diskusija in prestavitve po dejavnosti sorodnih institucij ter na koncu prijateljsko srečanje.
 • 30. aprila smo sodelovali na gala prireditvi v hotelu Park v Beljaku v počastitev vstopa Slovenije v evropsko skupnost, kjer je imel nagovor tudi predsednik DSAP in avstrijske prijatelje smo gostili z našimi vini in pršutom.
 • 12. maja smo organizirali v Državnem svetu svečano prireditev v čast vstopu v EU in povezanosti s Slovenci v zamejstvu pod naslovom "Slovenci združeni v Evropi". Slavnostni seji v dvorani DS je sledil osrednji dogodek - otvoritev razstave "Etnološka dediščina zamejskih Slovencev", ki sta jo pripravila Majda in dr. Peter Fister v sodelovanju z zamejskimi kulturnimi in raziskovalnimi institucijami. Prireditve so bile izvedene v okviru "Koroških kulturnih dnevov v Ljubljani", ki jih želi društvo po dolgoletnem premoru ponovno oživiti. V ta isti okvir je spadal tudi koncert združenih koroških pevskih zborov in instrumentalistov iz Celovca, ki so v Šentjakobskem gledališču izvedli oratorij "O tebi poje pomlad" pod vodstvom škofijskega kantorja prof. Jožeta Ropitza iz Celovca.
 • 25. maja smo ponovno v prostorih DS sledili drugemu koroškemu kulturnemu dnevu ob odprtju razstave etnologinje Irene Destovnik pod naslovom "Moč šibkih".Razstavi je sledila gladališka uprizoritev mladih slovenskih koroških gledališčnikov s predstavo v Mestnem gledališču "Kovinski pogled". Obe prireditvi je delno krilo Ministrstvo za kulturo in Ministrstvo za zunanje zadeve, glavni sponzor pa je bilo podjetje Energetika iz Ljubljane.
 • 5. junija smo se na izletu v Novi gorici in goriških Brdih srečali s člani partnerskega društva iz Celovca in Koroške.Vodilne občinske osebnosti so nam predstavili obe občini in njihovo sodelovanje s Celovcem, Globasnico in Pliberkom. Izlet se je zaključil z bogato zakusko in družabnim srečanjem.
 • 9. septembra smo sodelovali pri otvoritvi likovne razstave, ki smo jo že dolgo čakali, keramičarke gospe Nežike Novak iz Železne Kaple. Razstava je bila organizirana v razstavnih prostorih Škofijske klasične gimnazije v Šentvidu, spremljana z ličnim katalogom. Izredno lepi eksponati so navduševali številne obiskovalce kot tudi dijake gimnazije. Isto razstavo je sprejela tudi Galerija Ars v Mariboru dne 9 oktobra, otvoritve smo se udeležili tudi iz našega društva.
 • 26 septembra smo organizirali pevski nastop Okteta Suha iz Podjune v okviru "Črnuškega tedna". Oktet, ki je sicer izredno profesionalen pod vodstvom prof. Bertija Logarja, sicer docenta na glasbenem oddelku Univerze v Gradcu je neverjetno navdušil poslušalstvo v dvorani v Črnučah, in prijateljskemu razpoloženju pozno v noč, sledijo v letošnjem letu konkretni skupni nastopi z mladiskim zborom iz Črnuč.
 • 16. oktobra smo izvedli načrtovani obisk treh dolin gornjesavske, kanalske in zilske doline. Izlet je bil dobro strokovno pripravljen, saj je bilo vodstvo v rokah odličnih poznavalcev tega prostora tako na geografskem, arhitekturnem in etnografskem področju.(vodili dr. Peter Fister, dr. Peter Vencelj, prof. Majda Fister in najboljša poznavalka Zile gospa Milka Kriegl iz Zahomca ter na koncu še gospa Jožica Druml v Zilski Bistrici v hotelu "Stara pošta". Kljub zelo neugodnemu vremenu je izlet vsem v lepem spominu in v letošnjem letu bomo z zgodovinskimi potmi po Koroški nadaljevali.
 • 27. decembra je bila seja Upravnega odbora, kjer smo pregledali delo preteklega leta in razpravljali o programu, ki nas čaka v letu 2005.

Naši člani so poleg navedenih akcij sodelovali še v številnih drugih prireditvah med njimi:

 • 16. januarja na srečanju članov Avstrijsko slovenske družbe iz Celovca v Bilčovsu ob degustaciji odličnih slovenskih vin Belica iz Brd.
 • 23. januarja smo bili prisotni na podelitvi Tischlerjeve nagrade pri KKZ v Celovcu
 • 23. - 26. marca smo bili na prireditvah avstrijskega inštituta v Ljubljani.
 • 19. marca smo bili na gledališki predstavitvi (v soorganizaciji) v Domu Španskih borcev "Kaj pa ti praviš, kdo sem?, ki so jo izvedli koroški mladinci v organizaciji KKZ iz Celovca
 • 25. marca je KKZ podelila našemu predsedniku gospodu Jožetu Jeraju Janežičevo priznanje za dolgoletno uspešno sodelovanje na kulturnem področju med Koroško in Slovenijo.
 • 25. marca smo sodelovali na sejmu "Gast" Alpe Adria v Celovcu, kjer so se pomerili naši izvrstni kuharji, prireditev je bila v organizaciji avst. slov. družbe v Celovu in Deželnega šolskega sveta za Koroško
 • 24. aprila je na svečanosti v čast vstopa Slovenije v EU, Koroška enotna lista povabila kot govornike evropskega poslanca g. Ebnerja, predsednika avstr. slovenske družbe dr Joerga Hansa Pawlika in predsedika DSAP gospoda Jeraja.
 • 24. avgusta smo bili povabljeni na otvoritev slikarske razstave mladih avstrijskih slikarjev v Festivalno dvorano na Bledu. Slovenski slikarji so v isti navezi odprli svojo razstavo 23 septembra v Domu umetnikov v Celovcu.
 • 26. oktobra smo bili ob avstrijskem državnem prazniku nekateri člani povabljeni na svečanost s koncertom v Slovenski filharmoniji.
 • 27. oktobra smo se udeležili žalne komemoracije na ljubljanskih Žalah v spomin padlim slovenskim in avstrijskim vojakom.
 • 29. oktobra smo prisostvovali občnemu zboru ASD v Celovcu
 • 19. novembra smo poslušali v Cankarjevem domu koncert zilskega zbora Oisternig
 • 1. decembra smo s pomočjo kmetijsko gozdarske zbornice organizirali okrasitev božičnega drevesa na trgu v Št. Vidu na Glini s slovenskimi okraski.
 • 10. decembra smo se udeležili v Slovenski matici srečanja z gospodom Feliksom Bistrom z Dunaja
 • 18. decembra je predsednik DSAP sprejel člane ASD iz Celovca v Državnem svetu in jim razkazal skupščinsko zgradbo.
 • 21. decembra je naš član g. Željko Jeglič prejel visoko avstrijsko odlikovanje, ki mu ga je izročil avstrijski ambasador v Sloveniji.

Vse opravljeno delo je bilo večinom opravljeno le z najožjo skupino iz upravnega odbora DSAP, za kar jim gre gotovo vsa pohvala.

predsednik DSAP Jožef Jeraj
tajnica DSAP Majda Fister

NAZAJ

© 2005, Društvo slovensko-avstrijskega prijateljstva
Izvedba: Spletni-streznik.com